Блогът на Вършец: Известни личности

За втори път тази година танцов състав „Фолклорна китка” при НЧ „Хр. Ботев 1900” – гр. Вършец представи творчеството си на международна сцена. След изявите си в гр. Сокобаня, Сърбия, формацията гостува с четиридневно турне в гръцкия курорт Паралия Катерини. Курортното градче се намира на брега на Егейско море, в подножието навръх Олимп, на 80 километра от Солун.

Инициативата за международната изява в края на септември дойде след покана от организаторите на международния фестивал „Лира”, което е доказателството за все по-голямата популярност на състава. Фестивалът тази година бе предимно с балканско звучене, а „Фолклорна китка” и състав от гр. Стара Загора бяха единствените представители на страната ни зад граница. Участие в надиграванията взеха още групи от Сърбия, Гърция, Турция, Македония, Румъния. Форумът на танцовото изкуство е включен в културния календар на местното кметство и привлича десетки хиляди туристи ежегодно.

Турнето стартира с традиционното за подобен формат дефиле, в което бяха развети знамената на България и Вършец, и по време на което десетки българи, работещи в южната ни съседка пееха химна на родината. Емоционалните изяви се провеждаха всяка вечер на площада пред църквата „Света Параскева”, а празникът на балканската култура продължаваше до полунощ. Сред постановките публиката видя „Петрунино хоро”, „Лазарки”, „ Северняшка сюита”.

След изявите, ръководителят на танцовата формация Невена Стоянова получи покани за гостуване в съседна Румъния и Сърбия. Проведен бе и разговор за инициирането на подобен фестивал и в град Вършец следващата година, за което предстоят още разговори с местното общинско ръководство.

Танцовият състав „Фолклорна китка” благодари на ръководството на Община Вършец, Народно читалище „Христо Ботев 1900” и на местните благодетели Христо Тачев, Вътко Маринов и Иван Иванов, за съдействието при представянето на местния фолклор на престижния международен фестивал.

Елена ПЕТРОВА