Водопада край град Вършец | Блогът на Вършец


Водопада представлява двустепенна водна каскада по течението на р.Орлощица, чудесен кът за отдих. Намира се на 5 км. южно от Вършец над кв. Заножене. Местността е покрита с красиви широколистни гори. Района е подходящ за пикник и излет. До там може да се стигне с градски транспорт, велосипед или пеша. Прехода е лек и подходящ за всички възрасти.
Колкото и думи да напиша за това място, няма да бъдат достатъчни и няма да мога да изразя и 1/4 от чувствата, които изпитвам всеки път, когато се озова на хладните големи камъни по които минава водата за да ни разкрие едно от чудесата на майката природа – водопада.
Ето, сега съм тук под сянката на големите стари дървета, умело криещи това красиво местенце. Гледам водата как гали като безцветна коприна камъните и бърза да падне, за да се превърне в красива бяла перелина, нежно прегръщаща всичко около себе си. Колко е красиво и фино и все пак диво и мощно – природата в двете и лица!
И там на фона на тази картина има и малка бяла механа с гледка към реката, но за наше голямо съжаление тя Не работи. Нещо повече, тази красива механа е разбита и всичко е изпочупено и упостошено. Останала е само голямата веранда, която все още ни напомня за онези времена, когато всичко това беше подредено и оживено, когато можеше да се насладиш на песента на птиците и шума на водата, да гледаж как слънчевите лъчи игриво се показват между дебелата сянка на дърветата и целуват водата. Там на тази веранда седнал да обядваш с приятели или семейството си, но сега са само спомени… Както казват старите хора “ Надеждата умира последна“, а моята е още жива.

Надявам се, че всичко ще е както преди, дори по-хубаво, пак ще мога да бъда там сред хора, дошли да се порадват на прекрасната природа и на хубавите ястия в прохладната механа “ Водопада“.