История на града ~ Блогът на Вършец

Вършец е един от най-големите балнеоклиматични курорти в България, с минерални извори, ползвани още от римско време.

Той е курорт от 1850 г. и Национален курорт от 1950 г. с възможност за целогодишно лечение и профилактика на различни заболявания, а през 1964г. – обявен за град.

Скътан е в пазвите на северните гористи склонове на Стара планина, по поречието на река Ботуня.
Курорта е разположен на 400 м. надморска височина върху огромен гранитнодиоритен масив, съхраняващ неизчерпимо количество топла минерална вода. Високите планински вериги го предпазва от студените ветрове и колебание на температурите, и прави въздуха приятен и свеж.Само на 10-тина километра е високият 1785 метра връх Тодорини кукли.
Вършец е чудесен кът за отмора, съчетал здравословен умерено-континентален климат с лековита минерална вода. Лятото е прохладно, а зимите меки и безветрени, дните ясни и слънчеви.
Сто хиляди декара са естествените широколистни гори в общината. Градът е известен като най-зеленият и екологически чист в страната. Притежава лесопарк над 800 дка с борови насаждения и декоративна разстителност.
Минералната вода (хидрокарбонатно-сулфатнонатриева) от шестте извора и сондажи е с общ дебит около 20 л./с. и средна темперетура 37 о Сбистра, безцветна и с приятни питейно вкусови качества. Благоприятна и естествена темперетура, ценни химични съставки, алкална реакция и слаба минерализация обославят високия й полезен ефект.

Пощенска картичка от 1930-те години.

Пощенска картичка от 1950-те години.

,