Обновена детска градина в с.Долно Озирово ~ Блогът на Вършец

“Има едно място на Земята, което не е просто място, а детска градина, пълна с деца. И когато Слънцето сутрин тръгва да обикаля Земята, бърза да спре пред тази детска градина. Усмихва се и никак, ама никак не му се тръгва от там. Защото това е детска градина “Червената шапчица” – детската градина на вълшебствата” – това послание бе връчено под формата на завързан с панделка свитък на всички присъстващи на откриването на новоремонтираната Целодневна детска градина в с. Долно Озирово.
На 14 септември, на хубавия християнски празник Кръстовден, пред обновената сграда на детското заведение бяха събрани не само малчуганите и техните родители, но и почти цялото село, за да се порадват на новата придобивка, защото знайно е, че едно селище без детска глъч е обречено на забрава.
На официалната церемония по откриване на обновената сграда присъстваха кметът на община Вършец Боряна Бончева, инж. Стоян Стоянов – началник на кабинета на кмета, Ангел Петров – кмет на с. Долно Озирово, Цветелина Въглярска – гл.специалист “Образование” в Общинска администрация – Вършец.
Енорийският свещеник на град Вършец свещеноиконом Петко Балджиев отслужи тържествен водосвет за здраве и благоденствие и освети новоремонтираната сграда на детската градина.
Празничната програма бе открита от “Феята на детството”, а патронът на детската градина – Червената шапчица изпя своята песничка в компанията на Вълчо от едноименната приказка. В концерта взеха участие мажоретният състав при Общински детски комплекс гр. Вършец, децата от детското театрално студио и детски фолклорен танцов състав при ОДК, певческата група при НЧ”Просвета” – с. Долно Озирово.
Директорката на детската градина Иванка Драганова благодари на ръководството на общината за отпуснатите финансови средства и на фирмата-изпълнител “Гарант – 97” ООД гр. Мездра за извършването на основния ремонт, включващ строително-ремонтни дейности по саниране и външно боядисване на сградата, цялостна подмяна на дограмата, ремонт и обшивка на покривна конструкция, направа на водостоци, поставяне на цокъл от гранитогресни плочи на външните стени, изкърпване на мазилки, шпакловка и боядисване на всички помещения, цялостен ремонт на кухненско помещение – подова настилка от гранитогрес, облепване на стени с фаянсови плочи. Ремонтът е на обща стойност 135 хил. лева, които са целеви средства, осигурени от Министерство на финансите за капиталови разходи на Общината.
Кметът на община Вършец Боряна Бончева поздрави колектива на детската градина, децата и техните родители с новата придобивка и им подари мултифункционално устройство и играчки, след което заедно с директорката Иванка Драганова символично отвориха вратите на детската градина, прерязвайки трикольорната лента. Те засадиха и декоративни дръвчета в двора на детската градина.
Първата директорка на детската градина Мария Алипиева – сега пенсионерка, разказа пред събралите се на тържеството историята на детското заведение. На 15 септември 1966 година в с. Долно Озирово се разкрива полудневна детска градина с 20 деца, която се помещава в къщата на Милка Йончева. Директор е Мария Алипиева от същото село, която изпълнява едновременно функциите на директор, учител и чистач. Средствата за заплата, наем на помещението и закуски на децата са осигурени от нейния брат Лазар Алипиев, тогава главен счетоводител на АПК – гр. Вършец. На 15 септември 1967 година детската градина се преобразува в целодневна, с 5 човека персонал и 35 деца и се помещава в сградата на кметството. На 7 септември 1984 година целодневната детска градина вече има свой собствен нов дом – сградата на сегашната детска градина.
Обновена и разкрасена до неузнаваемост, днес сградата е готова да посрещне децата на село Долно Озирово и да ги въведе в света на детството, фантазиите и мечтите.
На добър час!

Източник: varshets.bg

,