Септември 2009 ~ Блогът на Вършец

На разположението на граджаните и гостите на град Вършец са:
Минерален басейн и Минерални вани Лечебни свойства на Минералната вода в град Вършец

 • Сърдечно съдови заболявания
  • Първа и втора степен на хипертония
  • След инфарктни състояния – стабилизирани форми
  • Исхимична болест на сърцето
 • Заболявания на централната нервна система 
  • Неврити
  • Плексити
  • Радиколити
  • Пневмоневрити

Минералната вода от извора в гр.Вършец се използва за пиене при лечение на:

  • Язвена болест на стомаха
  • Гастрит
  • Колит
  • Чернодробни заболявания
  • Бъбречни заболявания
  • Жлъчни заболявания

 Минералната вода действа добре при умствена и физическа преуморе, заболявания на опорно-двигателната съдова система, климакс и възстановяване след оперативни интервенции.

Водолечение: Използва се при подостър и хроничен стадии на заболяването.

Повече информация за:

Снимки:
, ЯНУАРИ

 • 06.01. Йордановден/Богоявление/
 • 21.01. Ден на родилната помощ /Бабинден

ФЕВРУАРИ

 • 14.02. Празник на лозаря и винаря/Трифон Зарезан/
 • 19.02. Годишнина от обесването на В.Левски

МАРТ

 • 03.03.Национален празник на РБ/тържествен концерт и заря/
 • 08.03.Международен ден на жената
 • 22.03.Ден на пролетта и празник на кв.Красна

АПРИЛ

 • 08.04. Международен ден на ромите
 • 19 и 20.04.Великденски празници/Лазаров ден и Цветница/

МАЙ

 • 06.05. Традиционен събор на града/народно веселие/
 • 20-22.05. Майски дни на културата /V преглед на художествената самодейност/
 • 24 май. Ден на славянската писменост и бълг.просвета и култура
 • 23-25.05. V Фестивал на спомените “Goatmilk” в с. Г.Б.Речка

ЮНИ

 • 01.06. Международен ден на детето

ЮЛИ

 • 19.07 Годишнина от рождението на В.Левски и празник на кв.Левски

АВГУСТ

 • 04-10.08. Празник на курорта, минералната вода и Балкана

СЕПТЕМВРИ

 • – 06.09. Ден на съединението на България
 • 22.09. Ден на независимостта

ОКТОМВРИ

НОЕМВРИ

 • 01.11. Ден на народните будители
 • 21.11Ден на християнското семейство и младеж

ДЕКЕМВРИ

 • 23.12. – Коледен концерт в НЧ”Хр.Ботев” – гр. Вършец с участието на гостуващи и местни изпълнители и състави
 • 27.12. – Празнична младежка дискотека – хотел “Мариус”
 • 31.12. – Новогодишно веселие на Централния градски

, 2008 година беше обявена за година на Русия в България, а настоящата 2009 – за година на България в Русия. В тази връзка между в двете страни се организираха и все още предстоят много концерти, срещи, форуми и др. Участие в културния обмен на българска земя взе з.а. на Русия, певицата Наталия Сорокина, която изнесе самостоятелен концерт в големия салон на Народно читалище “Христо Ботев” гр. Вършец, организиран от местното дружество на русофилите, под патронажа на Национално движение “Русофили” и с финансовата подкрепа на Общинския съвет на БСП в града ни.
Вършец бе една от поредните спирки на певицата, пристигнала у нас от културната столица на Русия Санкт-Петербург, за да изнесе концерти в Айтос, Ботевград, Плевен, в Руския културно-информационен център в София и на Шестия национален събор “Приятелите на Русия” на язовир “Копринка” край Казанлък.
Въпреки, че репертоарът и жанровият диапазон на певицата са в доста широки граници – от цигански романси, руски народни песни, шансони до съвременни естрадни песни, пред вършечката публика тя избра да представи едни от най-новите си песни в съвременен попаранжимент, а подаръкът към нашите съграждани беше дебютът на песента й “Лято”, която прозвуча за пръв път тук, във Вършец.
Наталия Сорокина е гастролирала в Япония, САЩ, Швеция, Франция, а през това лято и в Тайланд, работи в Театъра на естрадата “Александър Райкин” в Санкт-Петербург. На въпроса какви са бъдещите й творчески планове, певицата сподели, че в момента работи над най-новия си проект, който ще се казва “Прелетни птици”. Вече са записани 10 песни за албума, предстои записването на още 4. Много от текстовете на песните й са написани от нея или в нейно съавторство. За впечатленията си от България казва, че са чудесни, за втори път е тук. Първият път, когато летува в страната ни преди 19 години се оказва съдбоносен за нея, защото сред сънародниците си от туристическата група намира своя съпруг тук, в България. Надява се, че и тазгодишните гастроли из България ще й донесат съдбовни мигове и преживявания, много нови приятелства и изрази желанието си догодина да представи отново в България най-новия си албум, който ще бъде готов през ноември т.г. , “Има едно място на Земята, което не е просто място, а детска градина, пълна с деца. И когато Слънцето сутрин тръгва да обикаля Земята, бърза да спре пред тази детска градина. Усмихва се и никак, ама никак не му се тръгва от там. Защото това е детска градина “Червената шапчица” – детската градина на вълшебствата” – това послание бе връчено под формата на завързан с панделка свитък на всички присъстващи на откриването на новоремонтираната Целодневна детска градина в с. Долно Озирово.
На 14 септември, на хубавия християнски празник Кръстовден, пред обновената сграда на детското заведение бяха събрани не само малчуганите и техните родители, но и почти цялото село, за да се порадват на новата придобивка, защото знайно е, че едно селище без детска глъч е обречено на забрава.
На официалната церемония по откриване на обновената сграда присъстваха кметът на община Вършец Боряна Бончева, инж. Стоян Стоянов – началник на кабинета на кмета, Ангел Петров – кмет на с. Долно Озирово, Цветелина Въглярска – гл.специалист “Образование” в Общинска администрация – Вършец.
Енорийският свещеник на град Вършец свещеноиконом Петко Балджиев отслужи тържествен водосвет за здраве и благоденствие и освети новоремонтираната сграда на детската градина.
Празничната програма бе открита от “Феята на детството”, а патронът на детската градина – Червената шапчица изпя своята песничка в компанията на Вълчо от едноименната приказка. В концерта взеха участие мажоретният състав при Общински детски комплекс гр. Вършец, децата от детското театрално студио и детски фолклорен танцов състав при ОДК, певческата група при НЧ”Просвета” – с. Долно Озирово.
Директорката на детската градина Иванка Драганова благодари на ръководството на общината за отпуснатите финансови средства и на фирмата-изпълнител “Гарант – 97” ООД гр. Мездра за извършването на основния ремонт, включващ строително-ремонтни дейности по саниране и външно боядисване на сградата, цялостна подмяна на дограмата, ремонт и обшивка на покривна конструкция, направа на водостоци, поставяне на цокъл от гранитогресни плочи на външните стени, изкърпване на мазилки, шпакловка и боядисване на всички помещения, цялостен ремонт на кухненско помещение – подова настилка от гранитогрес, облепване на стени с фаянсови плочи. Ремонтът е на обща стойност 135 хил. лева, които са целеви средства, осигурени от Министерство на финансите за капиталови разходи на Общината.
Кметът на община Вършец Боряна Бончева поздрави колектива на детската градина, децата и техните родители с новата придобивка и им подари мултифункционално устройство и играчки, след което заедно с директорката Иванка Драганова символично отвориха вратите на детската градина, прерязвайки трикольорната лента. Те засадиха и декоративни дръвчета в двора на детската градина.
Първата директорка на детската градина Мария Алипиева – сега пенсионерка, разказа пред събралите се на тържеството историята на детското заведение. На 15 септември 1966 година в с. Долно Озирово се разкрива полудневна детска градина с 20 деца, която се помещава в къщата на Милка Йончева. Директор е Мария Алипиева от същото село, която изпълнява едновременно функциите на директор, учител и чистач. Средствата за заплата, наем на помещението и закуски на децата са осигурени от нейния брат Лазар Алипиев, тогава главен счетоводител на АПК – гр. Вършец. На 15 септември 1967 година детската градина се преобразува в целодневна, с 5 човека персонал и 35 деца и се помещава в сградата на кметството. На 7 септември 1984 година целодневната детска градина вече има свой собствен нов дом – сградата на сегашната детска градина.
Обновена и разкрасена до неузнаваемост, днес сградата е готова да посрещне децата на село Долно Озирово и да ги въведе в света на детството, фантазиите и мечтите.
На добър час!

Източник: varshets.bg

,

Къща за гости Ваня се намира близо до църквата „Свети Георги“ и на 5 минути от центъра на град Вършец. Къщата разполага с 2 апартамента по 30 кв.м. В апартаментите има спалня, хладилник, допълнителен разтегателен диван, телевизор с кабелна, самостоятелна баня и тоалетна, безжичен интернет и голяма тераса. Също така предлага и барбекю в двора.

Цени:

2-ма души 36лв. на вечер
3 или 4 човека 45лв на вечерДеца до 6г. Се настаняват безплатно! За допълнителна информация и резервации тел. 0888 574225 ,

Здравейте.

От някъде се появика 6 малки котенца. Явно някой ги е изхвърлил. Сега 4 от тях са тук в моя двор. Искам да попитам дали има желаещи да си вземат котенце и да го отгледат, защото аз не мога да се справя с толкова много котенца. Имам си куче и котка и сега 4 малки котенца.Ако някой прояви интерес нека ми пише. Ще се радвам ако има хора, които ще се грижат за тях иначе те ще умрат. Котенцата са големи сладури.Пишете ми на e-mail: dimitar_robertinov@abv.bg

Благодаря ви!

, “Сърдечен поздрав.. Отново съм тук на Вършец. Прекрасна природа!” (Из писмо на Иван Вазов до проф. Иван Шишманов)––––––––––––––––––––––––––––––––- “Не зная на къде да спра най-първо, когато си спомням за Вършец: дали над извора, из който човек излиза като из чудотворна жива вода или над звездното небе с тъмно-опнатата верига на планината и вечерницата над тях. Не се е скъпил господ, когато е нареждал този край. Не са се скъпили и хората, които са го доуреждали. Едно зная сигурно: че бих се връщала всяка година там, когато лятото не си е отишло и есента не бърза.. Тогава цъфтят всички закъснели цветя, гроздето го носят с кошници, брулят орехите, а водата в банята изглежда двойна, кристална и изобилна. Няма друга музика, освен щурците и няма други господари освен нас, закъснелите летовници”. (Дора Габе)––––––––––––––––––––––––––––––––- “Вършец за мен е символ на здраве, защото с животворните си води къпе и лекува телесни недъзи, а с великолепната си природа възражда преуморената душа, спомага за възстановяването на хармонията между тялото и душата.” (Д-р Дамян Иванов

Първият директор на баните и основател на Боровия парк.)

, Със свое решение от 26.08.2009 г. Управителният съвет на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ към Министерството на околната среда и водите отмени взети по-рано решения за финансиране на 226 неприоритетни обекти и дейности в страната, за сумата в размер на 122 564 116.80 лева. Прекратяват се 61 договора за 36 338 960 лева за обекти, по които строително-монтажните работи още не са стартирали. Мотивът е намаляване на приходите, ограничения финансов ресурс и неприоритетността на обектите.
За община Вършец решението засяга два проекта, за които вече са стартирали процедурите по тяхното реализиране. Това са: “Изграждане на канализация в кв. “Заножене”, гр. Вършец. Подобект: Профил 26 и профил 22 от ОК 425 до ОК 427”, на стойност 238 393.93 лв. и “Подмяна на водопровод по ул. “Република” от О.Т. 322 до О.Т. 300, нов водопровод по ул. “Република” от О.Т. 564 до О.Т. 530”, на стойност 315 390.86 лв.

Кметът на община Вършец Боряна Бончева сподели: «Възмутена съм от решението на Управителния съвет на ПУДОС за отмяна решенията за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за неприоритетни обекти и дейности, по които общините са кандидатствали с разработване на проекти. За страната това са общо 226 обекта, но мен като кмет на община ме боли за нашите два обекта – изграждането на канализацията по ул. “Липа” в кв. Заножене и изграждане и подмяна на водопровод по бул. “Република” в отсечката от хотел „Мариус“ до началото на кв. Заножене, които отнеха близо една година време за техническо проектиране, съгласуване с различни инстанции и одобрение, проведени бяха процедури за избор на изпълнител. За Министерството на околната среда и водите тези обекти може да са неприоритетни, но за разрешаване проблемите на жителите на нашия град те са от важно и бих казала твърде приоритетно значение. Смятам, че наличието на подпочвени води, наводняване мазетата на хората, влошеното качество на питейната вода, ежедневните аварии на водопроводната мрежа и разкопаването на улиците от ВиК са достатъчно големи проблеми, които чакаха разрешаване от години и затова Общината разработи и кандидатства за финансова помощ с тези проекти именно по молба на гражданите и за да удовлетвори техните многобройни жалби. Не може с лека ръка и на маса да се взема такова решение от УС на ПУДОС. Колегите – кметове на останалите общини също много остро реагираха и са обезпокоени от създалата се ситуация, някои ще трябва да изплащат неустойки за отмяна на вече сключени договори с изпълнители. Всички виждат за какви финансова стойност става въпрос, мисля, че със спрени средства от порядъка на 200 – 300 хил. лв. за обект няма да се икономисат съществени ресурси, а нашата Община не разполага със собствени средства, затова единственият възможен вариант беше разработването и кандидастването с проекти и очакването на финансова помощ от ПУДОС. Тъжното е, че надеждите и очакванияна на гражданите за разрешаване на техните инфраструктурни проблеми остават излъгани».

Източник: varshets.bg

,
,

,

Община Вършец кандидатства с четири нови проекта по европейската програма „Развитие на селските райони“ ?!

Община Вършец внесе за одобрение четири нови проекта, с които ще кандидатства за финансиране по Европейската програма за развитие на селските райони 2007-2013 г, по мярка 321 и 322 – Обновяване и развитие на населените места.

 • Проектът “Реконструкция и модернизация на уличното осветление в община Вършец” е подаден в разплащателна Агенция на 17 март 2009 г. и включва изграждане на конвенционално улично осветление, подземни тръбни PVC мрежи, изтегляне на кабели в PVC тръби, изграждане на стълбове, изграждане на демонстрационна фотоволтаична осветителна система, изграждане система за управление на осветлението, рехабилитация на уличното осветление в гр. Вършец и всички села от общината. Предвижда се електрическата инсталация да бъде с кабелно захранване, като кабелите бъдат положени в подземна кабелна тръбна мрежа, разположена в PVC тръби. Амортизираните стълбове ще бъдат поетапно демонтирани. За да се намали разхода на енергия се предвижда използване на модерни осветителни тела с дросели с двойна мощност и намаляване на силата на светене на лампите в часовете с намалено движение. Срок за изпълнение на проекта е 18 месеца. Проектът е на стойност 1 955 805 лева.

п.п. Парадоксално е, че през през първият си мандат (преди 10-тина години) Кмета на Община Вършец подмени уличното осветление, като за около 40000 лева успя да сложи около 340 нови осветителни тела, … чиито живот се оказа по малък от 6м., като търга за подмяната им се проведа четири пъти …

 • Проектът “Строителство и реконструкция на вътрешна канализационна и водопроводна система на част от уличната мрежа в селата Спанчевци, Черкаски и Драганица в община Вършец” е подаден на 01 април 2009 година и предвижда строителство и реконструкция на вътрешна канализационна и водопроводна система на част от уличната мрежа в селата Спанчевци, Черкаски и Драганица в община Вършец. Ще бъдат изградени главни канализационни клонове 1 и 2 в с. Черкаски и укрепителна стена, главен канализационен клон 1 в с. Спанчевци и главен канализационен клон 1 в с. Драганица. Екипът на проекта подготвя втори етап за изпълнение и допълнение на проект “Строителство и реконструкция на вътрешна канализационна и водопроводна система на част от уличната мрежа в селата Спанчевци, Черкаски и Драганица в община Вършец”, който ще включва доизграждане на канализационната, водопроводна мрежа и пречиствателни станции в селата Спанчевци, Черкаски и Драганица в община Вършец. Проектът е на стойност 4 117 457 лева.

 • Проектът ”Рехабилитация и частична реконструкция на група улици в град Вършец” е подаден на 30 април 2009 г. и предвижда ремонт на пътни настилки – 2540 кв.м., подмяна на бордюри– 7800 м, направа на тротоари – 19 313 кв.м., нова хоризонтална маркировка – 677 кв.м., доставка и монтаж на стандартни, рефлектиращи пътни знаци , дренаж – 730 м, почистване на ревизионни шахти от дъждовна канализация – 50 бр., по следните улици: „Дончо Станчев“, „Отец Паисий“,“Ал. Стамболийски“, „Цар Иван Асен II“, „Стефан Караджа“, „Васил Левски“, „Раковска“, „Васил Априлов“, „Христо Ботев“, „Хан Омуртаг“, “Ботуня “ – пътна връзка с ул.” В.Левски”. Проектът е на стойност 1 645 005 лева.

 • Проектът “Ремонт обществени паркове, градинки и зелени площи в град Вършец”, подаден на 13 май 2009 г. предвижда цялостно реновиране и обновяване на централните зелени площи в град Вършец – балнеоложки парк и градска градина, намираща се между хотел “Мариус” и СБР “Св.Мина”. Ще бъдат рехабилитирани 7428 кв.м. Различни видове настилки в градска градина с изграждане на детски площадки за различни възрастови групи, водни ефекти, паркова мебел, осветление на територията на 15710 кв.м. Ще се попълнят дървесна и храстова растителност, цветя и тревни площи.
  В балнеоложкия парк ще се обнови настилката на 11 230 кв.м. Алейна мрежа и реновират 8500 кв.м. зелени площи, ще бъдат монтирани пейки, табели и кошчета. Проектът е на стойност 1 953 993 лева.

п.п. Цитираният по-горе „… хотел “Мариус …“ – в град Вършец – не съществува ! Дано монтираните пейки, табели и кошчета за които ще се дадат 1 953 993 лева не приличат на грозните безформени странни „обекти“, които населяват вече парка на град Вършец …

Източник: Вършец.com

,